Navigatie overslaan
https://www.groningerkerken.nl/beeldbank/hero/Activiteiten

Activiteiten

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021 speelt zich van 26 juni t/m 12 september 2021 af opmeerdere locaties in Groningen en Friesland. Vertrekkend vanuit de fotografie richt het festival zich op het hele spectrum van het beeld, zowel analoog als digitaal: van computer-generated imagery tot virtual, mixed en augmented reality, installaties, projecties en mappings.   Met het thema ‘The Makeable Mind’ wil het festival de relatie verkennen tussen visuele cultuur en de werkelijkheid: wat is de invloed van beeldtechnologieën, communicatiemedia en (burger)journalistiek op ons denken en hoe verhullen, onthullen, beschrijven of herschrijven zij de werkelijkheid?  ‘LAWKI–NOW’  Pièce de resistance van het festival is de multimedia-installatie ‘LAWKI-NOW, Life As We Know It’. In opdracht van Noorderlicht en in samenwerking met MU Hybrid Art Space is het werk speciaal voor het koor van de Akerk ontwikkeld door ARK. ‘LAWKI-NOW’ is een meeslepende filmische ervaring die machine learning combineert met menselijk vakmanschap en interactie met bezoekers. Het resultaat is een gigantisch audiovisueel instrument dat het publiek confronteert met de realiteit van ons leven. Hiernaast wordt de kerk in beslag genomen door een breed spectrum aan werken die bewegen tussen technologie, mens en natuur.   In de ene zijbeuk zien we hoe (beeldende) technologieën worden ingezet om nieuwe en soms futuristische verhalen te vertellen. Aan de andere kant van de kerk worden werken getoond die meer onze relatie met de natuurlijke wereld onderzoeken.  TICKETS

 • 07 aug - 03 okt 2021
 • Groningen: Akerk
Vreemde vogels gesignaleerd op het kerkhof van Zuurdijk

Vreemde vogels gesignaleerd op het kerkhof van Zuurdijk

Op 19 augustus werd de expositie van de WaddenKunstKring op Zuurdijk geopend. Dit was wel een heel bijzondere gebeurtenis, want met de opening landden veel vreemde vogels op het kerkhof. De vogels zijn gemaakt door Wim de Boer.  Maar ook binnen is de expositie zeer het bekijken waard. Ook daar vogels, gemaakt door Jaap Knip, kleurrijk, gemaakt van afval, gevonden op het wad. Een statement. Maar er zijn ook lieflijker beeltenissen te bekijken.  De expositie, met vogels op het kerkhof, is te bekijken t/m 12 september, Open Monumentenweekend.  Deelnemende kunstenaars: Wim de Boer, Geert de Weerd, Alexandra Oterdoom, Trijni Holman, Henk ter Horst, Jan Erik Wedholm Jaap Knip Laura Zwaneveld Rieneke Gollnau Riemke Bouwman Laura Zwaneveld  Mede door de diversiteit van kunstenaars en kunstuitingen, is het een kleurrijke tentoonstelling.

 • 27 aug - 12 sep 2021
 • Zuurdijk: Zuurdijk
Nationale nachtvlindernacht Domies Toen

Nationale nachtvlindernacht Domies Toen

De meeste nachtvlinders leiden een verborgen leven. Er zijn echter een paar manieren om ze toch te zien te krijgen. Voor de ene moet u de keuken in, voor een andere moeten de lakens uit de kast gehaald worden. De verschillende methoden geven niet dezelfde resultaten. Sommige vlinders worden meer aangetrokken door zoetigheid dan door licht en andersom. Een combinatie van methoden geeft dan ook de beste resultaten.  Op vrijdagavond 3 september houdt Domies Toen een nachtvlindernacht. Daarin wordt gewerkt met licht en een laken. Met een lamp en een laken kun je makkelijk nachtvlinders lokken.  Ook worden sommige nachtvlinders aangetrokken door bloemen. Zo trekt de kamperfoelie nachtvlinders, maar ook siertabak, teunisbloem en vlinderstruik zijn heel aantrekkelijk voor nachtvlinders. Die zijn te vinden in Domies Toen.  De nachtvlindernacht van Domies Toen start in de Theeschenkerij, om 20 uur met een lezing door Jan Jaap Boehlé, tuinbeheerder van Domies Toen. Hij vertelt over nachtvlinders. Vervolgens gaat de groep met Jan Jaap gewapend met het witte doek en een lamp vlinders in de tuin kijken.  De nacht eindigt om 1 uur. Eerder weggaan mag. In verband met Corona is opgave noodzakelijk mail naar: rondwandeling@domiestoen.nl.   Een vrijwillige bijdrage is zeer welkom!

 • 03 sep 2021
 • Pieterburen
Concert TreZ de ArtE in Jacobuskerk Feerwerd

Concert TreZ de ArtE in Jacobuskerk Feerwerd

FEERWERD – TreZ de ArtE, dat bestaat uit Marije Wieringa (sopraan), Desiree Riera (klarinet) en Ella Kamerich, komt op zaterdag 4 september naar de Jacobuskerk met het programma Floracion.   De naam van de formatie refereert aan de plek, waar de drie elkaar voor het eerst ontmoetten tijdens hun masteropleiding aan het ArteZ conservatorium te Zwolle. In hun eerste programma Floracion, verkennen zij via liederen van een viertal componisten de thema's liefde en natuur.   Op het programma staan drie liederen van R. Quilter, zes Deutsche liederen van L. Spohr, four songs van S. Barber en tenslotte het 'Der Hirt auf dem Felsen' van F. Schubert. Het trio geeft de volgende toelichting op het programma: Uiteindelijk leiden zowel de liefde als de natuur ons naar een groter thema: verbinding. En daarmee raken we een thema waarmee iedereen het afgelopen jaar geconfronteerd is. Zoekend naar nieuwe vormen van verbinding raakten we wellicht meer verbonden dan ooit: met elkaar, met de natuur, met een groter geheel. Met dit concertprogramma hopen wij dat gevoel tot uiting te brengen.  Tickets zijn online te bestellen via: https://www.ticketkantoor.nl/shop/feerwerd  Kaarten kosten euro 15,00 per persoon, exclusief euro 0,80 servicekosten. De toegang is voor kinderen tot en met 12 jaar vrij.

 • 04 sep 2021
 • Feerwerd: Feerwerd
Dorpskerk Midwolda Open

Dorpskerk Midwolda Open

De Dorpskerk van Midwolda is een grote, imposante ruimte met witte muren en een donkerblauw gewelf. De eikenhouten banken en het houtsnijwerk van de preekstoel en grote orgel en de gemarmerde zuilen tonen de grote rijkdom van weleer. De pinakels op het dak verwijzen naar ‘Ol Kerke’, een grote kruiskerk die in het middeleeuwse Midwolda stond: destijds de hoofdstad van het Oldambt. De huidige kerk staat in de top 100 van monumenten omdat alles nog uit de bouwtijd is en het Hintsorgel nog net zo klinkt als toen die werd opgeleverd in 1772.

 • 04 sep 2021
 • Midwolda: Midwolda
Courtisane in kerk Zeerijp 19.00 en 20.30 uur

Courtisane in kerk Zeerijp 19.00 en 20.30 uur

De Groninger theatermakers ‘Schout bij Nacht’ speelt in diverse Groninger Kerken: Courtisane. Een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven en vooral het werk van de Franse schrijfster uit de Renaissance: Louise Labé (1524-1566). Louise was een tomboy, feministe avant-la-lettre, belle rebelle en een courtisane. Ze beschreef haar intense hunkering naar liefde in vurige sonnetten. Al vijf eeuwen inspireert zij met haar werk componisten en dichters over de hele wereld.   Sexuele revolutie  Deze bijzondere voorstelling geeft een fascinerend inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie. Het gaf aanleiding tot tekstverklaringen binnen vakgroepen Frans en genderstudies over de hele wereld. In de dwingende composities van Robert Ramaker en Sebastiaan Wiering heeft het kerkorgel een hoofdrol. Idee en script zijn van Dio van Velden. Samen met Redmer Stamhuis en Bas Meekhof kruipt hij ín de huid van Louise Labé en ónder uw huid. Een voorstelling met opgestroopte mouwen. Brutaal, wulps, smaakvol, stoer en sexy!   Schout bij Nacht  Schout bij Nacht verraste in 2019 iedereen met de voorstelling ‘Glory glory Holelujah’ Een theatrale wandeling door de binnenstad met als onderwerp homoprostitutie. Voor het allereerst werd er gespeeld in openbare toiletten, de peeskamers van Nieuwstad en het labyrint van seksbioscoop Maze. De voorstellingen van Schout bij Nacht worden wel hilarische tragedies genoemd. Want hoe beroerd het leven ook zijn kan, er valt ontzettend veel te lachen!   Kaarten kosten €10,00 per stuk en zijn te reserveren via leeuwisalie@gmail.com. De betaling van de kaarten geschiedt ter plekke bij de voorstelling en kan alleen contant.

 • 04 sep 2021
 • Zeerijp: Zeerijp
Courtisane 14.00 en 16.00 uur

Courtisane 14.00 en 16.00 uur

De Groninger theatermakers ‘Schout bij Nacht’ speelt in diverse Groninger Kerken: Courtisane. Een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven en vooral het werk van de Franse schrijfster uit de Renaissance: Louise Labé (1524-1566). Louise was een tomboy, feministe avant-la-lettre, belle rebelle en een courtisane. Ze beschreef haar intense hunkering naar liefde in vurige sonnetten. Al vijf eeuwen inspireert zij met haar werk componisten en dichters over de hele wereld.   Sexuele revolutie  Deze bijzondere voorstelling geeft een fascinerend inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie. Het gaf aanleiding tot tekstverklaringen binnen vakgroepen Frans en genderstudies over de hele wereld. In de dwingende composities van Robert Ramaker en Sebastiaan Wiering heeft het kerkorgel een hoofdrol. Idee en script zijn van Dio van Velden. Samen met Redmer Stamhuis en Bas Meekhof kruipt hij ín de huid van Louise Labé en ónder uw huid. Een voorstelling met opgestroopte mouwen. Brutaal, wulps, smaakvol, stoer en sexy!  Reserveren tickets via evado@home.nl

 • 05 sep 2021
 • Middelbert: Middelbert
Orgelconcertjes in Mariakerk: H. Scheidemann

Orgelconcertjes in Mariakerk: H. Scheidemann

Orgelconcertjes is een reeks van orgelconcerten in de Mariakerk in Krewerd. Tussen 14.00 en 17.00 uur bespeelt Hans Nomen het orgel uit 1531. Het is een in(en -door)loopconcert van een half uur, dat een aantal keer gespeeld wordt. Bezoekers kunnen, als zij dat willen, naar boven naar het orgel waar Hans Nomen wat zal vertellen over de gespeelde muziek, de componist en het orgel.  Programma: H. Scheidemann (1595-1663) Praeambulum in d – Fuga in d – ballet – allemande – Französischer courant & variatio – Französischer courant in F.

 • 05 sep 2021
 • Krewerd: Krewerd
Bespeling Hemonycarillon - Henk Veldman

Bespeling Hemonycarillon - Henk Veldman

Op zondag 5 september bespeelt Henk Veldman (beiaardier van Raalte en Middelstum) muziek van Jan Pietersz. Sweelinck op het Hemony carillon.  Over zijn keuze zegt hij: 'Bij de orgelmuziek van Sweelinck is de keuze van het instrument van groot belang. De serene rust wordt alleen bij een instrument in middentoonstemming bereikt en ook de virtuoze toonladderfiguren en de vele variaties vragen om een orgel met een groot aantal mogelijkheden. Gespeeld op de beiaard betekent het uitdunnen, snelle basloopjes omleggen, zodat de kern overeind blijft. Deze muziek is echter zo wonderschoon en zo goed geschreven, dat ze nooit verveelt, al moet je de schoonheid leren ontdekken, want ze ligt niet makkelijk voor het oprapen'.   Een prachtige keus voor de liefhebber van muziek uit de 16e en 17e eeuw en een zeer goede gelegenheid om kennis te maken met de muziek van Jan Pietersz. Sweelinck die al tijdens zijn leven grote faam genoot als componist en organist.  Kom naar Middelstum en luister buiten rondom de kerk mee naar het concert.

 • 05 sep 2021
 • Middelstum: Middelstum
Kaart

Filter

 

Zoeken