Navigatie overslaan
https://www.groningerkerken.nl/beeldbank/hero/Activiteiten

Concerten

Integrale uitvoering klavecimbelwerk Bach, Kerk Engelbert I

Integrale uitvoering klavecimbelwerk Bach, Kerk Engelbert I

Klavecinist en artistiek leider Robert Koolstra is de uitdaging aangegaan om het hele klavecimbelwerk van J.S.Bach te gaan uitvoeren. Deze uitvoeringen vinden plaats in kleine oude kerkjes op het Groninger platteland waar normaal (bijna) geen concerten zijn. Het klavecimbel is bij uitstek een uitermate geschikt instrument voor deze kleinere akoestisch interessante ruimtes en biedt zo een synthese tussen historisch erfgoed en oude muziek. Het uitvoeren van het hele klavecimbelwerk is een meerjarenplan (ca.20 concerten). De eerste concerten worden uitgevoerd in de pittoreske kerkjes van Engelbert en Oostum. Gaat u mee op avontuur met Bach door het Groninger land?   Programma Preludium en Fuga in C-dur Bwv 846 (WTK 1) Engelse suite 2 a-moll Bwv 807 Inventio 1 Bwv 772 Inventio 13 Bwv 784 Bach partita 4 D-groot Bwv 828 Kaarten en info via www.meer-bach.com

 • 05 nov 2021
 • Engelbert: Engelbert
UITVERKOCHT: Overgebleven in Stad en Ommelanden

UITVERKOCHT: Overgebleven in Stad en Ommelanden

Een programma van een uur. Korte verhalen, liedjes en geprojecteerde tekeningen over van alles wat bewaard is gebleven in het Groninger landschap. Een ongewone ontdekkingstocht waarin u uw omgeving op een andere manier leert kennen. Uitgangspunt voor de presentatie is een boek dat Geert Schreuder en Fons van Wanroij in september hebben aangeboden aan Het Groninger Landschap dat dit jaar 85 jaar bestaat.  Uitvoerenden  Piano: Nanne van der Werff  Gitaar: Donald van der Werff  Zang: Floor Pots  Voordracht en cello: Fons van Wanroij  Geprojecteerde tekeningen van Geert Schreuder   Het boek  Verhalen en tekeningen over de eeuwenoude weg naar Winsum een luchtwachttoren bij Warfhuizen betonnen stekelvarkens aan de grens een pakhuis om in te wonen smalspoor voor kuilvoer een waterput onder het wegdek turf tussen de weilanden de Hamer en Sikkellaan een familiegraf op boerenerf, Lourdes in Groningen een tolhuis in de gribus station zonder spoor een kerk op een industrieterrein Peertil een zwerfkei in Alteveer het kleinste café van de wereld en nog veel meer.

 • 07 nov 2021
 • Klein Wetsinge: Klein Wetsinge
Bespeling Hemonycarillon - Henk Veldman

Bespeling Hemonycarillon - Henk Veldman

Henk Veldman experimenteert op het unieke Hemony Carillon van de Hippolytuskerk in Middelstum op zondag 7 november 2021 van 14.00 tot 15.00 uur.  Al jaren bespeelt beiaardier Henk Veldman het Hemony carillon van Middelstum, hij doet dat door middel van een stokkenklavier en maakt muziek uit alle tijden. Voor de bespeling van zondag 7 november 2021 van 14.00 tot 15.00 uur heeft hij een programma gemaakt van hedendaagse muziek, ingewikkelde muziek, geliefd bij liefhebbers van dancemuziek. Veel moderne housenummers zijn gebaseerd op een steeds terugkerende baslijn, met ingewikkelde ritmen. Aangezien een beiaardier maar twee handen heeft en in de bas lang niet alles kan spelen waar die muziek om vraagt, kwam Marten Lenstra van de Commissie Hemony Beiaard Middelstum met het voorstel dat deel via de automaat tot klinken te brengen. Een experimenteel concert dus, deels alleen handspel en deels handspel + automaat. De klokken krijgen er flink van langs, want ze worden van beide kanten aangespeeld. Op het programma staan liedjes van Shouse, Kungs, One Republic, Ed Sheeran, Cold play Kings of Leon, Camila Cabello en Gigi D'Agostino, de kenners weten dat het een spectaculaire middag wordt in het Asingapark te Middelstum.  Programma  1. Love tonight – Shouse  2. Run run – One Republic  3. Rescue me – One Republic  4. Never going home – Kungs  5. Knocking on heavens door – Gun’s N’ Roses  6. Shivers – Ed Sheeran  7. Bad habits – Ed Sheeran  8. Paradise – Coldplay  9. My universe – Coldplay  10. Sex on fire – Kings of Leon  11. Don’t go yet – Camila Cabello  12. L'Amour Toujours – Gigi D'Agostin  Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. Bezoek aan de toren in overleg met de aanwezige commissieleden.

 • 07 nov 2021
 • Middelstum
Orgelconcert in de Akerk

Orgelconcert in de Akerk

Er is weer een concert op het Arp Schnitgerorgel van de Akerk in Groningen. Peter Westerbrink speelt orgelwerken van Michaël Praetorius, die vierhonderd jaar geleden overleed.  Praetorius, werkzaam aan het hof van Wolfenbüttel, was als componist en muziektheoreticus een van de belangrijkste muzikale persoonlijkheden van zijn tijd. Hij introduceerde de Italiaanse meerkorigheid in de noordelijke streken. Een immens en indrukwekkend vocaal/instrumentaal oeuvre bewaard, dat echter tot op de dag van vandaag, raadselachtig genoeg, goeddeels onbekend bleef bij een breder publiek.  Ook een aantal zeer diverse orgelwerken bleef bewaard. Een zestal wordt uitgevoerd en gespiegeld aan een tweetal werken van tijdgenoot Johann Steffens uit Lüneburg. Twee grote en geliefde orgelwerken van Bach onlijsten het geheel.  Programma Johann Sebastian Bach (1685-1750) Praeludium und Fuge in C BWV 547   Michael Praetorius (1571-1621) Alvus tumescit virginis Christ unser Herr, zum Jordan kam A solis ortus cardine   Johann Steffens (1559/60-1616) Fantasia in a Veni redemptor gentium   Toegang Voor dit concert hoeft niet gereserveerd te worden. Wel wordt naar de QR-code of een negatief testbewijs gevraagd.

 • 13 nov 2021
 • Groningen: Groningen
HET PRINS CLAUS CONSERVATORIUM PRESENTEERT

HET PRINS CLAUS CONSERVATORIUM PRESENTEERT

De Garnizoenskerk onderhoud al meer dan 20 jaarbijzondere contacten met het Prins Claus Conservatorium. Ook in het jubileumseizoen kun je luisteren naar muziektalenten uit binnen- en buitenland. En dit onder het motto: JONG TALENT OP WEG NAAR HET CONCERT PODIUM   Deze ochtend treden zowel studenten uit de Jong Talent Klas als studenten uit de bachelor opleiding op. Hoofd van de afdeling klassieke muziek en coördinator van de Jonge Talent Klas, Mark Vondenhoff, maakt de definitieve invulling tot een verrassing. Het programma zal bestaan uit solistische bijdragen en presentaties.  Geen reserveringen en welkom vanaf 10.00 uur.

 • 14 nov 2021
 • Oudeschans: Oudeschans
I Tre Canneti in Klein Wetsinge

I Tre Canneti in Klein Wetsinge

Het trio I Tre Canneti speelt 14 november in de kerk van Klein Wetsinge. In de combinatie hobo, klarinet en fagot spelen ze onder andere werken van Stravinsky, Ibert, Auric en Kelder.   ‘I Tre Canneti‘ (de drie rieten) bestaat sinds 2014. De spelers kenden elkaar uit andere ensembles en besloten samen het repertoire voor de combinatie van hobo, klarinet en fagot te verkennen. De toon wordt gevormd door het in trilling brengen (door te blazen) van een enkel riet (bij de klarinet) of een dubbelriet (bij de hobo en de fagot). De klank van dit trio is heel eigen en sonoor, en samen hebben de instrumenten een groot toonhoogtebereik.   Jan Jakob Mooij (hobo) begon al vroeg met hobo spelen en tijdens zijn arbeidzame leven in de gezondheidszorg is hij steeds actief in de muziek gebleven. Na zijn pensioen behaalde hij het Bachelor diploma Hobo aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft een lespraktijk in Glimmen, speelt in diverse ensembles waaronder het trio ‘I Tre Canneti’.   Nicole Freling (fagot) is in haar studententijd in Leiden begonnen met fagot spelen. Zij heeft naast studie en werk in de gezondheidszorg altijd tijd vrij kunnen maken voor muziek maken. Zo heeft ze gesoleerd in het fagotconcert van Mozart en speelt eerste fagot in het Amsterdamse orkest Con Brio. Daarnaast treedt ze op in diverse kamermuziekensembles, waaronder ‘I Tre Canneti’.   Fred Ruoff (klarinet) is op zijn negende begonnen met klarinet spelen. In Leiden speelde hij met Nicole Freling in het Leids Studentenorkest Sempre Crescendo. Naast zijn studie heeft hij in 1985 de opleiding voor Uitvoerend Musicus aan het Arnhems conservatorium afgerond. Hij gaf klarinet-les, soleerde bij diverse amateurorkesten en deed aan concoursen mee. Daarnaast maakt hij deel uit van diverse ensembles, waaronder ‘I Tre Canneti’.   De overgangstijd van 19de naar 20ste eeuw bracht belangrijke technische verbeteringen aan de instrumenten, waardoor de spelers virtuozer gingen spelen. De Franse componisten waren van de nieuwe mogelijkheden gecharmeerd en waardeerden de lichtvoetigheid en sonoriteit van de ‘rietklank’. Parijs was in de eerste helft van de 20ste eeuw een broedplaats voor veel muziek voor onze combinatie, in het Frans: ‘trio d’anches’ (anche is het riet). En daar profiteren wij nog steeds van! Deze Franse muziek komt grotendeels vanuit de Parijse school en werd direct of indirect beïnvloed door de Groupe des Six. Deze muziek bouwt voort op de romantische traditie uit de 19e eeuw (post-romantiek), maar breekt daar vaak ook mee, net als Debussy en Ravel dat deden. Sommige stukken zijn eerder gebruiksmuziek dan kunstmuziek. Kenmerken zijn verder elementen uit volksmuziek, film, musical en slapstick.

 • 14 nov 2021
 • Klein Wetsinge: Klein Wetsinge
Duo Nesje in concert

Duo Nesje in concert

Een concert met bijzondere musici met bijzondere instrumenten op een bijzondere locatie.  Karakteriserend voor de klank van Nesje Duo is het samensmelten van het warme en rustgevende van de darmsnaren op de kleine harp en de rozenhouten toetsen van de marimba. Het repertoire van dit duo is speciaal op deze combinatie afgestemd; nagenoeg alle werken zijn ofwel eigen arrangementen, ofwel eigen composities. Nesje Duo zal een variatie aan Nederlandse, Franse en Italiaanse composities ten gehore brengen.  Jelena Veskovic en Edwin van der Wolf zijn sinds hun afstuderen in 2015 professioneel actief en beiden hebben een breed werkveld opgebouwd. Ze geven les in het Noorden, geven concerten en dirigeren.  Slagwerker Edwin van der Wolf studeerde aan het Prins Claus conservatorium in Groningen waar hij zijn Bachelor cum laude en zijn Master of Music behaalde. Geregeld remplaceert hij in verschillende beroepsorkesten, waaronder het Noord Nederlands Orkest, het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, het Metropole Orkest en de meest uiteenlopende ensembles. Tevens is hij lid van de Youth Percussion Pool; een internationaal zeer actieve slagwerkgroep, die in 2012 bekroond werd met de titel Ensemble of the Year. In september 2013 ontving Edwin de VNO-NCW Noord Talent Award, deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong talent dat uitblinkt op het gebied van muziek of dans en over ondernemende kwaliteiten beschikt. Als docent is hij verbonden aan Kunstbedrijven Westerkwartier en Drum- en Slagwerkles Midden-Groningen, waar hij lesgeeft in kleine trom, drums, pauken en mallet instrumenten, zoals xylofoon, marimba, vibrafoon.  Jelena Veskoviç behaalde haar bachelor aan de Academy of Arts van de universiteit in Novi Sad, Servië. Als onderdeel van haar studie Muziekeducatie (solfège en muziekpedagogiek) is zij opgeleid als koordirigente. Vervolgens behaalde zij haar master aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Jelena werkte samen met internationaal gerenommeerde dirigenten, waaronder Tamara Adamov Peijević, Sidumo Jacobs, Basilio Astulez Duque, Michael Gohl, Peder Karlsson, Theodora Valovitsch e.a. Ze nam deel aan een verscheidenheid van masterclasses, seminars en workshops, zoals Europa Cantat (in Utrecht, Turijn en Pécs), Cantat Novi Sad en het Zimrya Festival (Jeruzalem). Jelna werkt ook als freelancer aan de creatie en realisatie van muziekprojecten op het gebied van Muziek & Dementie (City Proms Embrace) en vluchtelingenwerk (Stichting de Vrolijkheid). Hierin bundelt zij haar kennis en ervaring als dirigente, workshopleider en harpiste.   Kaartverkoop de kassa: € 12.50 Voorverkoop via Biocorner Easyhobby tolberterstraat 19 te Leek. Reservering via info@skleek.nl  Toegangsbeleid  We gaan er van uit dat bezoekers van het concert of gevaccineerd zijn tegen corona of in het bezit zijn van een negatieve corona test.

 • 14 nov 2021
 • Midwolde: Midwolde
Kerstconcert Lutherse Bach Academie

Kerstconcert Lutherse Bach Academie

Na een periode van bijna twee jaar staat de Lutherse Bach Academie weer op het podium. Twee bijzondere kerstwerken zullen ten gehore worden gebracht.  Dat is ten eerste het Magnificat van Carl Philipp Emanuel Bach, een werk dat hij kort voor de dood van zijn Johann Sebastian Bach voltooide. Carl Philipp Emanuel was echt een ‘muzikaal product’ van zijn beroemde vader. Met dit Magnificat uit 1749 heeft Carl Philipp waarschijnlijk ook een vergeefse poging gedaan om het cantorschap in Leipzig te bemachtigen, de post die voor altijd verbonden zou blijven met de naam van zijn vader.   Johann Sebastian schreef zijn eerste versie van het Magnificat voor koor en orkest in 1723 tijdens zijn eerste jaar als cantor van de Thomaskirche in Leipzig. Het was zijn eerste grote koorwerk in Leipzig en veel ambitieuzer dan de wekelijkse cantates.  Programma J.S. Bach – Magnificat BWV243 & Carl Philipp Emanuel Bach – Magnificat H.772  Uitvoerenden Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda. solisten: Channa Malkin (sopraan) | Lucia Caihuela (sopraan) | Robert Kuizenga (altus) | Benedict Hymas (tenor) | Marc Pantus (bas)  Kaarten www.luthersbachensemble.nl (ticketshop) of Cigo Overdiep (Overdiep 4 Appingedam)

 • 19 nov 2021
 • Appingedam
Marjolein Meijers

Marjolein Meijers

‘De tijd heeft even stil gestaan maar muziek is van alle tijden. Wij spelen de mooiste liedjes en deunen voor jullie uit alle windstreken en we beginnen in Nederland. Dicht bij huis waar we ons een lang jaar hebben kunnen laven aan onze eigen cultuur.’ Liedjes die je bij de strot grijpen. Schoon van eenvoud. Hilarisch herkenbaar, maar zeker niet alleen lollig.   Marjolein Meijers weet het publiek te raken met teksten over liefde, vriendschap en afscheid. Zonder zich te vertillen aan de “zwaarte van het leven”. Tijdloos geeft een Rotterdamse twist aan oa. Nederlandse folk, Ierse, Amerikaanse en zelfs Balkan en Zweedse muziek. Met Walter Kuipers en Onno Kuipers als muzikale rotsen in de branding!  Reserveren is verplicht en kan via e-mail.

 • 21 nov 2021
 • Wehe-den Hoorn: Wehe-den Hoorn
Kaart

Filter

 

Zoeken