Skip navigatie

Activiteiten

Zoek:
Filter op:
 • Orgelconcerten
  Concert

  Orgelconcerten

  Gedurende het jaar vinden er orgelconcerten plaats in de kerk. Kijk voor meer informatie op www.groningenorgelland.nl/agenda

  01 jan - 31 dec 2023
  Noordbroek
 • Zwijgend Goud
  Expositie

  Zwijgend Goud

  Groninger kerken. Al eeuwenlang staan ze fier in het landschap, omzoomd door groen op een wierde of juist midden in het dorp of de stad. Deze kerken zijn niet alleen van buiten bewonderenswaardig. Binnen worden even grote schatten bewaard. Sommige waardevolle museumstukken, andere ogenschijnlijk alledaags. Het zijn stille getuigen van acht eeuwen Groninger kerken en hun gebruiken. Ruim 100 objecten uit meer dan 60 kerken van de stichting zijn nu voor het eerst bijeengebracht in een unieke tentoonstelling in de Akerk Groningen. Ieder voorwerp kent zijn eigen verhaal, een eigen geschiedenis, en is op zijn eigen manier van grote waarde. Met deze expositie zetten we de minder zichtbare kant van Groninger Kerken in de schijnwerpers.Locatie stadskerkMidden in de stad Groningen pronkt de Akerk. De goudgele toren is vanuit verschillende hoeken in de stad goed te zien. Een kerk van omvang en allure, de ideale locatie centraal in de stad en provincie om de collectie uit de diverse kerken tentoon te stellen. Een museumstuk op zich met een van de mooiste orgels ter wereld het Arp Schnitger orgel. En niet te vergeten de schilderingen uit 1493 op de gewelven. Wandel door de tentoonstelling en leer zo de kerken uit de provincie kennen, allemaal een bezoek meer dan waard! Bekijk de zeer uiteenlopende collectie erfgoed objecten van heel dichtbij! Ontdek het verhaal achter de kerkobjecten (o.a. hondenzweep en rouwborden). Welke betekenis hebben de diverse symbolen? Stap eens een heuse schatkamer binnen, want veel van de museumstukken zijn van zo grote waarde dat ze achter een grote kluisdeur bewaakt worden.Openingstijdenmaandag: geslotenDinsdag: 10.00 - 17.00 uurWoensdag: 10.00 - 17.00 uurDonderdag: 10.00 - 17.00 uurVrijdag: 10.00 - 17.00 uurZaterdag: 10.00 - 17.00 uurZondag: 12.00 - 17.00 uurToegangsprijzen voor bezichtiging tentoonstelling en kerk • Standaard: € 4,50 • Kinderen t/m 18 jaar: gratis

  18 feb - 18 jun 2023
  Groningen
 • Wandkleed op reis
  Expositie

  Wandkleed op reis

  De manifestatie Bitterzoet Erfgoed besteedde in 2022 aandacht aan het slavernijverleden van de stad en provincie Groningen, en de doorwerking daarvan op het heden. Verschillende culturele instellingen gingen met dit onderwerp aan de slag. Er waren lezingen, voorstellingen, tentoonstellingen en meer. In de Akerk werd, in opdracht van Groninger Kerken, een groot wandkleed gemaakt. Ruim 600 vrijwilligers werkten samen aan de vervaardiging van het werk, dat maar liefst 2,5 x 35 meter is. Het ontwerp is van kunstenaars Hedy Tjin en verbeeldt de sporen van het slavernijverleden. Ze staat bekend om haar felle kleurgebruik en aandacht voor maatschappelijke thema’s. Afgelopen juni is de laatste steek gezet en nu gaat het wandkleed op reis door de provincie. On tour, second stop! Het wandkleed zal van 3 maart tot en met 7 mei te zien zijn in onze kerk in Nieuw Beerta.De tentoonstelling is elke zondag te bezoeken tussen 10:00 en 16:00. Op andere dagen is bezoek mogelijk op afspraak. Hiervoor kunt u contact opnemen met het sleuteladres.

  03 maa - 07 mei 2023
  Nieuw Beerta
 • Tentoonstelling tekeningen Stinzenplanten in de kerk.
  Expositie

  Tentoonstelling tekeningen Stinzenplanten in de kerk.

  Op het kerkhof van Zuurdijk staat een zee van stinzenplanten te bloeien. De bloei start in januari en gaat door tot in mei, steeds opeenvolgend, van sneeuwklokje en winterakoniet tot aan wilde boshyacint. Nu beginnen de narcis en de blauwe sterhyacint te bloeien. Later volgt de kievitsbloem en de bostulp. In 2006 kwam het boekje Börgbloumkes in en rond Domies Toen in Pieterburen uit. Jelle van Nimwegen, kunstenaar wonend in Pieterburen, maakte daarvoor toen prachtige tekeningen. Ze zijn allemaal getekend in Domies Toen, botanische tuin en collectiehouder van de nationale collectie stinzenplanten, en gedateerd. Daarmee is goed te volgen wat wanneer bloeit. Hij schonk de tekeningen aan Domies Toen. Ze worden nog steeds gebruikt in verschillende publicaties van de tuin. Het leek het ons passend de tekeningen van Jelle een keer in de Zuurdiekster kerk tentoon te stellen. Het inmiddels uitverkochte boekje ligt in de kerk in de TER INZAGE.

  08 maa - 01 mei 2023
  Zuurdijk
 • Rutland Orgel 10 dagen te gast expositie Zwijgend Goud
  Expositie

  Rutland Orgel 10 dagen te gast expositie Zwijgend Goud

  Voorafgaand aan de uitvoering van het Hellums Paasspel in de Akerk op Goede Vrijdag 7 april, maakt het Rutland orgel (inclusief carillon) 10 dagen deel uit van de tentoonstelling Zwijgend Goud in de Akerk Groningen. Het is dan van dinsdag 28 maart tot zaterdag 8 april te zien in het schip van de Akerk Groningen. De tentoonstelling Zwijgend Goud van Groninger Kerken besteedt nog t/m 18 juni aandacht aan ruim 100 bijzondere kerkobjecten uit meer dan 60 van de kerken uit het bezit van Groninger Kerken. De uitvoering van het Hellums Paasspel in de Akerk en de plaatsing in de tentoonstelling is een samenwerkingsproject van Stichting Super Librum en Groninger Kerken.In het weekend van 1 en 2 april worden er voor de bezoekers extra activiteiten rond het orgel georganiseerd. Zo zijn beide dagen van 13.00 en 16.00 uur medewerkers van Super Librum aanwezig om tekst en uitleg te geven over het orgel. Ook kun je dan onder begeleiding het orgel bespelen en/of zelf als orgeltrapper optreden.Beide middagen wordt van 14.00 tot 14.45 uur een korte lezing gegeven over (de realisatie van) het Rutland orgel.

  28 maa - 08 apr 2023
  Groningen
 • Expositie Janneke Hoek
  Expositie

  Expositie Janneke Hoek

  Janneke Hoek (1995, Groningen) is visueel verhalenverteller. "Ik zie illustreren voornamelijk als het visueel vertellen van een verhaal. Verhalen fascineren me omdat ze een heleboel vertellen. Elke cultuur, elk individu en elke plek heeft zijn of haar eigen verhaal en laat mij een andere kijk op de wereld zien. Zelf bedenk en schrijf ik ook een heleboel verhalen. Vervolgens transformeer ik deze tot een illustratie”. Haar werk varieert enorm in materialen en technieken, wisselend van linosnedes en ecolineschilderijen, dichtbundels en stripboeken tot installaties van metaal en stof, monumenten van steen en meubels. Binnen haar werk onderzoekt ze verwondering en speelsheid en probeer dit ook terug te geven aan het publiek. Een van de vaste ijkpunten binnen haar werk is de natuur en dan vooral het verbinden van de mensen met elkaar en de wereld waarin zij leven.” De mens lijkt soms haar natuur te vergeten, en afgedreven naar iets waarin zij los staat van datgeen waarop (en met wie) zij loopt.” aldus Janneke. Laat u verrassen. De kerk is dagelijks geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. De toegang is gratis.

  31 maa - 29 jun 2023
  Vierhuizen
 • Wibi Soerjadi speelt Liszt
  Concert

  Wibi Soerjadi speelt Liszt

  Meesterpianist Wibi Soerjadi werd in een klap bekend toen hij in 1989 de derde prijs in het prestigieuze Liszt-concours in Utrecht won. De rest is geschiedenis. Zijn kleurrijke persoonlijkheid en enorme technische vaardigheid maken hem tot een ideale Liszt-vertolker. In de Koepelkerk speelt hij de Dante-sonate, Widmung en andere werken. Het wordt een unieke ervaring deze toppianist mee te maken.

  01 apr 2023
  Sappemeer
 • Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

  Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

  De Mariakerk op 't Zandt is gesloten van april 2023 tot ongeveer januari 2024. De kerk staat in de steigers voor herstelwerkzaamheden vanwege bevingsschade. De kerk is deze epriode niet toegankelijk.

  01 apr 2023 / 31 jan 2024
  Zandt, 't
 • Roon Staal
  Concert

  Roon Staal

  Hieronymus Ede Hendrik Staal (Roon Staal) is een Nederlandse zanger, componist en acteur geboren op 6 maart 1980 te Hoorn. Tijdens zijn middelbare schooltijd op het VWO verzorgt Roon de muziek in een restaurant aan de zee in de kop van Noord-Holland totdat hij een record deal krijgt aangeboden in Hollywood. Er worden 5 songs opgenomen met 2 producers en onder meerdere optredens is ook het optreden van het Amerikaans volkslied voor 19.000 toeschouwers in Seattle. Een ander optreden in die periode is een solo-optreden in het voorprogramma van vriend en zanger Art Garfunkel. Rond het jaar 2000 maakt Roon samen met zijn broer Roelf het nummer Help Me Through The Night. Het lied, geschreven door Roon's oom Ede Staal, raakt veel mensen tot op de dag van vandaag en wordt zelfs een hit in het noorden van Nederland.Zowel zijn trouwe als nieuwe publiek omarmt de warme heldere stem en pianoklanken van Roon Staal die dan weer teder en ingetogen zijn en even later wervelend. De kleinschalige concerten geven een intieme sfeer tussen het publiek en Staal. Geniet van een prachtig concert van Roon Staal terwijl u uw dagelijkse beslommeringen even vergeet. Of zoals de legendarische Art Garfunkel over hem zegt: “Here I take great pleasure in introducing the extraordinary talent of Roon Staal, one of the truly great singers in the western world! “Let the amazing tenor vocal performance of Mr. Staal now carry you away!”.

  01 apr 2023
  Beerta