Navigatie overslaan
https://www.groningerkerken.nl/beeldbank/hero/Overzicht kerkjes Nieuws
Terug naar overzicht

Kerk Pieterburen

Pieterburen

Kerk en omringende hof (Domies Toen) zijn een prachtige omgeving voor een feestelijke gebeurtenis als een receptie, familiereünie, speciale verjaardag of een persoonlijk concert. De Petruskerk is ook één van de officiële huwelijkslocaties van de gemeente de Marne.

Aan de kerk grenst Domies Toen, de botanische tuin van de dominee. In 2006 kreeg de tuin een opvallend entreegebouw van Onyx Architecten. Naast Domies Toen is een theeschenkerij te vinden met een terras aan een oude middeleeuwse waterplaats. De kerk van Pieterburen behoort tot het Grootste Museum van Nederland, samen met de kerken van Krewerd, Middelstum en Midwolde.

Domies Toen als inspiratiebron voor kunstenaars

Domies Toen als inspiratiebron voor kunstenaars

De tuin, gelegen voor de Petruskerk in Pieterburen, heeft altijd kunstenaars geïnspireerd.

Meester Dirk Ploegman, schoolmeester in Pieterburen, schilderde de pastorie met de tuin en de kerk. Hij werd beïnvloed door Ploegschilder Jan van der Zee, die regelmatig bij meester Ploegman kwam. Van der Zee schilderde de tuin ook. Johan Bakker, ook een Ploegschilder, legde de pastorie en de prachtige tuin ook vast. Dominee Wim Roggeveen, die samen met zijn gezin als laatste de pastorie bewoonde, maakte fraaie zwart-wit foto’s van de tuin, pastorie en kerk. Na de afbraak van de pastorie groeide de tuin uit tot een erkende botanische tuin en geregistreerd museum, en bleef door de jaren heen kunstenaars inspireren.

Een kleine verzameling daarvan is nu te zien in vegetarisch café Bertje Jens, gevestigd in de voormalige theeschenkerij van Domies Toen. Te zien zijn, naast werk van meester Dirk Ploegman en Johan Bakker en de foto's van dominee Roggeveen, een oliepastel uit de 80er jaren van Henk ter Horst, en een pentekening van Jan Woldring uit Eenrum, maar ook recenter werk. Zo is er een schilderij van Margreet Boonstra, vetkrijttekeningen van Gosse Koopmans, foto's van Annet Eveleens en Aly van der Wal, twee schilderijen van Vroon Rameckers en een verrassing.

Een paar kunstwerken worden op 1 oktober geveild in de Petruskerk. De opbrengst daarvan komt ten goede aan Domies Toen.

 • 25 aug - 02 okt 2022
 • Pieterburen
ODE: duo Mike Fentross & Maarten Ornstein

ODE: duo Mike Fentross & Maarten Ornstein

Onze provincie telt vele prachtige, soms eeuwenoude kerken. Tijdens ODE vormen ze het decor voor een reeks sfeervolle concerten. Op vrijdag 30 september kun je in de Petruskerk in Pieterburen genieten van de bijzondere muziek van luitist Mike Fentross en basklarinettist Maarten Ornstein.

Wat krijg je als een klassiek geschoolde luitist en een in jazz gewortelde basklarinettist op zoek gaan naar de ultieme schoonheid? Dan krijg je zoiets als Oblivion Soave, een cd die Fentross en Ornstein in 2016 opnamen. Wonderschone (vroege) barokmuziek van onder anderen Claudio Monteverdi (1567-1643), John Dowland (1563-1626) en Constantijn Huygens (1596-1687) komt samen met werk van de Egyptisch-joodse componist Daoud Hosni (1870-1937) en een folksong van de Zweedse singer-songwriter Mikael Marin (1965). Tijdens dit concert speelt het duo ook Bachs Adagio in A, BWV 564, het middendeel van zijn beroemde Toccata, Adagio & Fuga in C.

 • 30 sep 2022
 • Pieterburen
Veiling voor de 60-jarige Domies Toen

Veiling voor de 60-jarige Domies Toen

Domies Toen, de botanische tuin in Pieterburen, viert dit jaar het 60-jarig bestaan. Na een voorjaar en zomer vol activiteiten sluiten we dit feestjaar af met een grote veiling. Op 1 oktober bieden kunstenaars en ondernemers in de Petruskerk naast de tuin hun werken en diensten aan. Je kunt daar op bieden en de opbrengst gaat naar Domies Toen.

Wat is er zoal te koop? Een dagje kanoën voor 6 personen, aangeboden door De Energiek, een zak biologisch dynamisch geteelde aardappelen, keramiek van Sytske Feitsma, een training ‘ontdek je talenten, valkuilen en talenten’ met Ivo Poll en een echte Henk Helmantel, een tekening die hij op 22 april dit jaar maakte in Domies Toen. En nog veel meer. De aanbiedingen komen nog steeds binnen!

Ook een echte tekening van Henk Helmantel, getekend in Toen, wordt geveild.

Aanleiding voor het organiseren van een veiling was het aanbod van een schilderij van Theo Leijdekkers ten bate van Domies Toen tijdens de noodklokactie voor de tuin in 2019. De veiling zou in 2020 georganiseerd worden, maar Corona trok daar een streep door, zo ook in 2021. Omdat er inmiddels al veel mooie aanbiedingen waren, werd besloten het als slotmanifestatie van 60 jaar Domies Toen te organiseren. De aanbiedingen werden steeds mooier! Vanzelfsprekend wordt ook het schilderij van Theo Leijdekkers geveild.

Als veilingmeester treedt Hans Kosmeier op. Welbekend in de streek. De lijst van te veilen goederen, diensten en kunst staat vanaf 17 september op de website van Domies Toen. Deze wordt steeds bijgewerkt, want de aanbiedingen komen nog steeds binnen.

De veiling vindt plaats op 1 oktober, om 14 uur. Kijken kan in de kerk vanaf 12 uur. Kopers kunnen met PIN betalen.

 • 01 okt 2022
 • Pieterburen

Voorzieningen

 • 150 personen
 • Vaste banken
 • Geluidsinstallatie
 • Keuken
 • Toilet
 • Podium
 • Parkeerplekken
 • Wifi
 • Verwarming
 • Garderobe
 • Kleedruimte
 • Ophangsysteem
 • Piano/vleugel
 • Orgel

Ervaringen van bezoekers

En wat vinden onze bezoekers ervan?

De houtsnijders en meubelmakers geven je het gevoel dat je een hemels paradijs op aarde bent binnengelopen.
Bezoeker Grootste Museum van Nederland

Locatie

Routebeschrijving

Filter

  Capaciteit
  Meubilair
  Voorzieningen
  66
  65
  71
  6
  68
  3
  75
  31
  50
  36
  14
  72