Navigatie overslaan
https://www.groningerkerken.nl/beeldbank/hero/Overzicht kerkjes Nieuws
Terug naar overzicht

Kerk Middelstum

Middelstum

Herstel gewelven en schilderingen Hippolytuskerk Middelstum
De Hippolytus kerk is vanaf 16 augustus 2021 gesloten voor publiek en zal naar verwachting eind april 2022 de deuren weer openen. In deze periode worden de gewelven en schilderingen in de kerk hersteld en gerestaureerd.

De Hippolytuskerk is een veel gebruikte kerk voor concerten en opnamen, dit vanwege de prachtige akoestiek en het mooie orgel. De kerk van Middelstum is een van de leden van het Grootste Museum van Nederland.

De Sint-Hippolytuskerk in Middelstum is in de vijftiende eeuw gebouwd door ridder Onno van Ewsum. Kort na de bouw werden op de gewelven kleurrijke schilderingen aangebracht van bijbelse voorstellingen. Zo vind je er het verhaal van Adam en Eva in het paradijs. De details in de schilderingen tonen het vakmakschap van de anonieme maker.

Bespeling Hemonycarillon

Bespeling Hemonycarillon

Thema: Wintermuziek

1. Winterconcert (L’Inverno) uit de Vierjaargetijden Antonio Vivaldi (1678-1741) -Allegro non molto (bew. Arie Abbenes) -Largo -Allegro
2. Februari-liedje – Alle zaadjes slapen zacht Tineke Boon/A.Hezemans-Westra
3. Vrolijke salonmuziek (alle bewerkingen: Bernard Winsemius) -Mon rêve, Suite de Valses Emile Waldteufel (1817-1915) -Fascination, Valse Tzigane Fidenco Dante Marchetti (1876-1940) -Un petit morceau Charles Voss -Il était une fois (conte) Henri Kowalski (1841-1916)
4. Treurige walsen (alle bewerkingen: Bernard Winsemius) -Valse Triste Jean Sibelius (1865-1957) -Für mich blinkt kein Sternlein am Himmel Josef Schindler
5. Winterse salonmuziek (alle bewerkingen: Bernard Winsemius) -Skaterswalz Emile Waldteufel (bew. Henk Veldman) -Veilchen im Schnee Wilhelm Jerwitz -Aus alter guter Zeit François Behr (1837 – 1898)
6. Om weer warm te worden (alle bewerkingen: Bernard Winsemius) -Presentania, Tango Astor Piazzolla (1921-1992) -Salut d’ Amour Edward Elgar (1857-1934)
7. We gaan weer schaatsen (Tiroler Holzhackerbuam) Jan en Zwaan Toelichting Het bekende winterconcert van Vivaldi verbeeldt de winterse gezelligheid van het schaatsen, de koude wind, het uitglijden, de sneeuwpret etc. Voor de huiselijke warmte een keuze uit de bundel Salonmuziek die Bernard Winsemius ooit voor beiaard bewerkt heeft, met als onderschrift ‘Muziek voor balzaal en salon’. Zwierige dansen in vrolijke driedelige maatsoorten, die met name aan het eind van de 19de eeuw veelvuldig werden gecomponeerd om in de behoefte van danszalen te voorzien. T
ot slot een Nederlandse schaatsenrijdershit op de bekende melodie van Tiroler Holzhackerbuam.
We hebben de beiaardier gevraagd om de programma- onderdelen op een klok aan te geven.

 • 05 feb 2023
 • Middelstum
Vrouwenensemble Focus Vocaal

Vrouwenensemble Focus Vocaal

Op zondag 5 februari komt vrouwenensemble Focus Vocaal naar Middelstum met het Requiem van de Welsh componist Karl Jenkins (1944). Voor deze gelegenheid is het koor uitgebreid met mannenstemmen. Het Requiem is een prachtig, modern en toch overwegend klassiek werk. Jenkins houdt ervan diverse stijlen in zijn werk op te nemen; in dit geval zijn er, naast de gebruikelijke onderdelen van een Requiem 5 Japanse haiku's over de cyclus van leven en dood in verwerkt. Jenkins speelde zelf eerder in een jazz/rockformatie, wat zijn veelzijdigheid toont. Jenkins draagt dit Requiem op aan zijn overleden vader, musicus en inspirator. Het koor wordt begeleid door piano, viool, saxofoon en slagwerk.

 • 05 feb 2023
 • Middelstum
Tentoonstelling Noorderlicht

Tentoonstelling Noorderlicht

Vijf fotografen verbeelden het verhaal van leden van de Historische Vereniging Middelstum. Het resultaat wordt tentoongesteld in de Hippolytuskerk. Dit bijzondere project is tot stand gekomen door een meerjarige samenwerking tussen Stichting Fotografie Noorderlicht en het BPD Cultuurfonds, genaamd Hernieuwde Energie. Deze samenwerking richt zich op de gevolgen van de gaswinning in de provincie Groningen. Binnen dit project werken o.a. fotografen, auteurs, collega-instellingen en inwoners aan het verbeelden van Groningen als een provincie is transitie. Vanaf 15 april is het verhaal van de Historische Vereniging Middelstum gedurende de openingstijden van de Hippolythuskerk(dagelijks van 10-17) te bekijken.

De fotografen zijn: Pieter Tonnis de Graaf (foto), Caroline Penris, Marc Knip, Anita Oosterloo en Erik Slot

In samenwerking met: Pieter Goldhoorn, FréTuitman, Jannie en Jakob Blaauw, Jacob Hogendorf - Dick Wijchgel en de plaatselijke commissie Hippolytuskerk.

 • 15 apr - 02 jun 2023
 • Middelstum

Voorzieningen

 • 500 personen
 • Vaste banken
 • Geluidsinstallatie
 • Keuken
 • Toilet
 • Podium
 • Parkeerplekken
 • Wifi
 • Verwarming
 • Garderobe
 • Kleedruimte
 • Ophangsysteem
 • Piano/vleugel
 • Orgel

Ervaringen van bezoekers

En wat vinden onze bezoekers ervan?

Niet voor niets een van de leden van het Grootste Museum van Nederland.
Bezoeker van de kerk

Locatie

Routebeschrijving

Filter

  Capaciteit
  Meubilair
  Voorzieningen
  68
  65
  71
  7
  68
  4
  75
  31
  49
  36
  15
  72