Skip navigatie

Kerk Middelstum

Contactgegevens

E-mail

Adres
Concordiaplein 1
Middelstum

Neem contact op

Herstel gewelven en schilderingen Hippolytuskerk Middelstum
De Hippolytus kerk is vanaf 16 augustus 2021 gesloten voor publiek en zal naar verwachting eind april 2022 de deuren weer openen. In deze periode worden de gewelven en schilderingen in de kerk hersteld en gerestaureerd.

De Hippolytuskerk is een veel gebruikte kerk voor concerten en opnamen, dit vanwege de prachtige akoestiek en het mooie orgel. De kerk van Middelstum is een van de leden van het Grootste Museum van Nederland.

De Sint-Hippolytuskerk in Middelstum is in de vijftiende eeuw gebouwd door ridder Onno van Ewsum. Kort na de bouw werden op de gewelven kleurrijke schilderingen aangebracht van bijbelse voorstellingen. Zo vind je er het verhaal van Adam en Eva in het paradijs. De details in de schilderingen tonen het vakmakschap van de anonieme maker.

Aankomende activiteiten

 • COMMISSIE HEMONY BEIAARD MIDDELSTUM
  Concert

  COMMISSIE HEMONY BEIAARD MIDDELSTUM

  Beiaardier: Henk VeldmanSinterklaas is nog een paar dagen in het land. Daarom kiest beiaardier Henk Veldman er voor om tijdens de maandelijkse bespeling op het Hemonycarillon van Middelstum een keur van bekende Sinterklaasliedjes te laten horen, hij weet zeker dat de Goedheiligman dit zal waarderen. Het is een goede en mooie gewoonte dat op een carillon liedjes worden gespeeld die passen bij de tradities zoals Sinterklaas. Ook op het hele en halve uur zijn Sinterklaasliedjes regelmatig te horen en nu een heel uur live. Voor de beiaardier zijn dit heerlijke melodieën, die zich uitstekend lenen voor improvisaties. Wilt u de de toren bezoeken om de onder andere de daken van Middelstum te inspecteren, dat kan, tijdens de bespeling is de toren geopend. Tip: de beiaardier houdt van pepernoten en chocoladeletters. 1. Pieten Macarena 2. Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint 3. Daar wordt aan de deur geklopt 4. Hoor ik daar geen paardenvoetjes 5. De zak van Sinterklaas 6. Hoor de wind waait door de bomen 7. Hop, hop, hop, wij zitten nu rechtop 8. Jongens heb je ‘t al vernomen 9. Zie de maan schijnt door de bomen 10. Wie komt er al jaren 11. Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht 12. O, kom er eens kijken 13. Zachtjes gaan de paardenvoetjes 14. Sinterklaas, die goeie heer 15. Sinterklaasje, bonne bonne bonne 16. Sinterklaas kapoentje 17. Sinterklaas is jarig 18. Sinterklaas, zegt Moe 19. Dag Sinterklaasje We hebben de beiaardier gevraagd om de programma- onderdelen op een klok aan te geven.

  03 dec 2023
 • Capella Groningen, Renaissance kerstconcert
  Concert

  Capella Groningen, Renaissance kerstconcert

  Kerstmis is bij uitstek een tijd voor muziek, met een uitgebreid aanbod van kerstconcerten. Capella Groningen wil hieraan graag een unieke toevoeging bieden met een bijzonder programma vol kerstmuziek uit de middeleeuwen en renaissance. Er zullen bekende en nog steeds geliefde stukken klinken, zoals het beroemde O Magnum Mysterium van Victoria en klassiekers zoals Coventry Carol, Gaudete, en Praetorius' Es ist ein Ros entsprungen. Deze worden gecombineerd met minder bekende pareltjes, waaronder motetten van Gallus, Brumel, Mouton, Morales, Tallis, en Josquin. Ter ere van het William Byrd jaar 2023 zijn enkele motetten van William Byrd (c. 1540-1623) in het programma opgenomen. Ook zullen twee Oudnederlandse kerstliederen in een polyfone zetting uit de Codex Smeijers klinken, een handschrift dat in gebruik was bij de Onze Lieve Vrouwe Broederschap in Den Bosch: Omnes nu laet ons Gode loven en Nu sijt willecome. Van dit laatste lied zal ook een nog oudere voorloper klinken: Sys willekomen heire Kerst. Capella Groningen hoopt met dit programma een aansprekend kerstprogramma te bieden, waarin u helemaal in de kerststemming wordt gebracht. Voor nieuwsgierige renaissanceliefhebbers valt er bovendien veel nieuws te ontdekken. Door de variatie in stijlen, het aansprekende thema en de combinatie van bekende en minder bekende stukken presenteren wij een inhoudelijk interessant concert voor een zo breed mogelijk publiek. Sys willekomen – Weest welkom!Toegang: aan de zaal € 17,50 / bij reservering € 15,50 / tot 18 jaar en studenten (collegekaart) € 5,00 / jonger dan 12 jaar gratis

  10 dec 2023
 • Kerknachtdienst
  Evenement

  Kerknachtdienst

  Traditioneel is de kerstnachtdienst weer in de Hippolytuskerk. De kerk is prachtig versierd met kerstversieringen en kaarsjes. Het Hippolytuskoor en muziekvereniging Concordia zullen muzikale medewerking verlenen . Deze avond word georganiseerd door de gezamenlijke kerken uit Middelstum. Aanvang: 21.00 uur Gratis entree er is een collecte voor de onkosten.

  24 dec 2023
 • Kerstuitvoering COMMISSIE HEMONY BEIAARD MIDDELSTUM
  Concert

  Kerstuitvoering COMMISSIE HEMONY BEIAARD MIDDELSTUM

  Beiaardier: Henk Veldman1. Wereldlijke kerstliederen -Jingle-bell Rock – Jim Boothe -I’ll be home for Christmas – Walter Kent -Chestnuts roasting on an open fire – Robert Wells (bew. Levina Pors) -Silver Bells – Jay Livingstone 2. Buitenlands blokje -La nit de nadal – M. Llobet (bew. Marco de Goeij) -It came upon a midnight clear – Richard s. Willis (bew. Levina Pors) -The little drummer boy – Katherine Kennicott Davis -We sing feliz navidad – Carl Strommen 3. Blokje Sneeuwliedjes -Sleigh Ride – Leroy Anderson -Winter wonderland – Felix Bernard -Let it snow – Jule Styne -White Christmas – Irving Berlin 4. Kerst in de popmuziek -Merry Xmas Everybody – Slade -All I want for Christmas – Mariah Carey -Last Christmas – George Michael 5. Twee klassiekers -A cradle in Bethlehem – Lawrence Stock -Have yourself a merry little Christmas – Hugh Martin Toelichting Een kerstprogramma met het accent wat meer op de wereldlijke muziek, waarin vooral de warme sfeer en het familiegevoel wordt bezongen, knus bij het het knetterende vuur van de open haard. Met veel sneeuw op de achtergrond en rendieren die met arrensleeën door het luchtruim vliegen. Ook een blokje met popmuziek, drie nummers die grote hits zijn geworden, want als je als artiest net de juiste snaar met kerst weet te treffen, heb je een groot commercieel succes! We hebben de beiaardier gevraagd om de programma- onderdelen op een klok aan te geven.

  26 dec 2023

Voorzieningen

 • Capaciteit: 500 personen
 • Vaste banken
 • Geluidsinstallatie
 • Keuken
 • Toilet
 • Niet aanwezig : Podium
 • Parkeerplekken
 • Niet aanwezig : Wifi
 • Verwarming
 • Garderobe
 • Kleedruimte
 • Niet aanwezig : Ophangsysteem
 • Niet aanwezig : Piano/vleugel
 • Orgel
Niet voor niets een van de leden van het Grootste Museum van Nederland. Bezoeker van de kerk