Navigatie overslaan
https://www.groningerkerken.nl/beeldbank/hero/Activiteiten

Activiteiten Garmerwolde april 2022

Kleimonologen

Kleimonologen

Een expositie van Johan van der Dong i.s.m. De Stichting Vrienden van Johan van der Dong Kerk Garmerwolde.   Het thema van deze expositie is de bodem waarop wij leven. De bodem die voor ons dagelijks leven dan ook een grote rijkdom heeft voorgebracht. Door deze bodem hebben we het warm en comfortabel en dat terwijl de bodem ons wakker probeert te schudden met als boodschap dat het niet langer gaat. En toch luisteren we niet, we luisteren niet naar hen die daar wonen en het door ervaring kunnen weten. De aardbevingen in het dagelijks leven van haar bewoners. De tijd zij raakt op…..    Op deze expositie zal een performance te zien zijn die met de expositie in de kerk een geheel zal vormen waarbij de rondgang met klei rondom de kerk een bijzonder hoogtepunt zal blijken te zijn . Na afloop van de Performance zal ter afsluiting een glaasje klei gedronken worden om zo op het Groninger land te toasten.

  • 09 - 10 apr 2022
  • Garmerwolde
Hellums Paasspel

Hellums Paasspel

Het Hellums paasspel is gebaseerd op een voor Nederland uniek, 12e-eeuws handschrift van een missaal, dat waarschijnlijk in gebruik is geweest in de St. Walfriduskerk van Hellum en dat bewaard wordt in het Catharijneconvent te Utrecht.  De traditie van paasspelen dateert van de 10de eeuw en kan worden beschouwd als de oudste vorm van muziektheater in de westerse wereld. Het is gebaseerd op het liturgische gebruik om het kruisbeeld van Christus op Witte Donderdag en Goede Vrijdag op te bergen als metafoor voor zijn afwezigheid na de kruisdood. Op Paasochtend wordt dan het kruisbeeld weer te voorschijn gehaald.  Dit paasspel handelt om de dialoog van de drie Maria’s bij het graf van Christus. Zij zien verbaasd dat de steen voor het graf al is weggerold en dat het graf leeg is. Engelen brengen hun de boodschap dat Christus verrezen is. Daarna volgen scènes van hollende apostelen naar het graf, het tonen van de zweetdoek en tenslotte is er een afsluitend Te Deum.  Het Hellums Paasspel is door Super Librum eerder uitgevoerd in 2001 en 2017 en het wordt ook genoemd in in 2017 verschenen boek “Klinkende klei” door Everhard Huizing & Jankees Braaksma.  Voor dit project bestaat het ensemble uit 5 zangeressen: Nancy Mayer, Marian van der Heide, Sofia Pedro, Mariela Anazco en Alice Boccafogli. Zij worden begeleid door Tomas Flegr op een middeleeuws carillon en door Jankees Braaksma op het Rutland orgel, een replica van een middeleeuwse orgel dat in 1999 gebouwd is gebouwd door de Winschoter orgelbouwer Winold van Putten.  Na opleidingen aan de conservatoria van Groningen en Amsterdam studeerde Jankees Braaksma middeleeuwse muziek aan de Schola Cantorum Basiliensis en heeft hij zich gespecialiseerd in blokfluit en het bespelen van middeleeuwse portatieforgels. Tot zijn pensionering was hij als docent blokfluit verbonden aan de Stedelijke Muziekschool Vrijdag in Groningen.   In 1985 heeft hij het Groninger ensemble voor middeleeuwse muziek Super Librum opgericht. De naam ”Boven het Boek”, verwijst naar de kunst van het improviseren op een niet letterlijk uitgeschreven notenbeeld. Met dit ensemble heeft hij op veel Europese oude muziek festivals opgetreden en heeft hij een tiental CD-opnamen gemaakt.

  • 16 apr 2022
  • Garmerwolde
ODE: Bachs Boerencantate

ODE: Bachs Boerencantate

Onze provincie telt vele prachtige, vaak eeuwenoude kerken. Het is een bijzondere belevenis om op die plekken te genieten van zowel de allerbeste singer-songwriters als van prachtige klassieke muziek. Stichting Oude Groninger Kerken en SPOT Groningen organiseren nogmaals ODE.   Johann Sebastian Bach kennen we van zijn grote religieuze werken, maar in zijn Boerencantate slaat hij een heel andere toon aan. In deze humoristische mini-opera nemen twee zangers, een accordeonist en een cellist je mee naar het boerenleven van drie eeuwen terug.  Tickets kun je bestellen via deze link https://www.spotgroningen.nl/nieuws/tweede-editie-ode-van-start/

  • 23 apr 2022
  • Garmerwolde
Kaart

Filter

 

Zoeken

Garmerwolde

Afstand