Skip navigatie

COMMISSIE HEMONY BEIAARD MIDDELSTUM

  • Datum :

    19 mei 2024

  • Locatie :

    Middelstum

  • Prijs :

    Toegang gratis

  • Openingstijden :

    14:00 - 15:00 uur

Bespeling Hemonycarillon te Middelstum op Pinksterzondag 19 mei 2024 door Henk Veldman van 14.00 tot 15.00 uur.

Vaak zal het Pinksterfeest in de Hippolytuskerk van Middelstum zijn gevierd, eerst in de katholieke traditie daarna in de protestante traditie. In beide gevallen wordt de uitstorting van de Heilige Geest en het begin van de kerk gevierd, een dag met uitzicht op een mooie toekomst en dat is ook terug te vinden in de keus van de beiaardier. Veni Creator Spiritus een Gregoriaanse hymne, een uitbundige compositie van Johann Sebastiaan Bach, vrolijk en licht werk van Felix Mendelssohn Bartholdy, maar ook Blackbird van de Beatles en liedjes over alle onderwerpen van het leven, altijd met en vrolijke noot van Harry Bannink/Annie M.G. Schmidt. Tot slot Sonata per Organo van Giovanni Battista Pergelosi. Een zeer afwisselend programma, Henk Veldman zal er zeker voor zorgen dat de muziek uit alle tijden goed zal klinken op het Hemonycarillon uit 1662. Een goede luisterplek is het Asingapark bij de Hippolytuskerk. De toren is tijdens de bespeling geopend, de Hippolytuskerk de hele dag.

Thema: Pinksteren

1. Veni Creator Spiritus Gregoriaanse hymne, dus eenstemmig gespeeld. Misschien wel de mooiste melodie ooit geschreven. Het ademt helemaal de Geest, de ruimte, de vrijheid. Een krachtige, beweeglijke melodie waar je nooit op uitgekeken raakt.

2. Veni Creator Spiritus – zetting Maurice Duruflé De franse componist Duruflé heeft weinig geschreven maar alles wat uit zijn pen verschenen is, is adembenemend mooi. Het wekt geen verbazing dat hij de Gregoriaanse melodie Veni Creator Spiritus als uitgangspunt heeft genomen voor een van zijn orgelwerken.

3. Komm Gott, Schöpfer, Heiliger Geist – Johann Sebastian Bach (1685-1750) Een uitbundige compositie van Bach waarin de ritmische accenten tegendraads worden neergezet, waardoor een beweeglijke dynamiek ontstaat.

4. Improvisatie over geestelijke liederen Wij leven van de wind (687) ‘t Is feest vandaag, ‘t is pinksterfeest (683) Veni sancte Spiritus (681) Zij zit als een vogel (701) 4. Drie liederen – Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) Auf Flügeln des Gesanges Sonntagsmorgen Lied aus Ruy Blas Al het werk van Mendelssohn ademt een lichtheid, een speelse vrolijkheid. Mendelssohn laat graag vogels zingen, vlinders fladderen en ziet daar de hand van Gods scheppende Geest in.

5. Blackbird – The Beatles Een heerlijk nummer van The Beatles over de vrije zang van de merel, weliswaar eentje met gebroken vleugels maar: “You were only waiting for this moment to arise”.

6. Liedjes van Harry Bannink/Annie M.G. Schmidt Op een mooie Pinksterdag Ik verander Mijn opa Ladumaar meneer Samen met één vrijer Het gouden duo Bannink/Schmidt zorgde in de jaren ’65 tot ’84 voor de muziek en de teksten van grote musicals. Honderden liedjes over alle onderwerpen van het leven, altijd met een vrolijke noot gebracht.

7. Sonata per Organo – Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) Tot slot een feestelijke eendelige sonate van de Italiaanse componist Pergolesi, die we vooral kennen van zijn beroemde Stabat Mater, maar ook schreef hij veel luchtige opera’s en kamermuziek.

We hebben de beiaardier gevraagd om de programma-onderdelen op een klok aan te geven.

Middelstum
Hippolytuskerk Middelstum
Zondag 19 mei 2024
14:00 - 15:00 uur
Toegang gratis

Soortgelijke activiteiten

Alle activiteiten